سه طرح آبیاری در منطقه مغان افتتاح شد

به گزارش خبرنگار ایرنا، وزیر جهاد کشاورزی در جریان سفر یک روزه به استان اردبیل با حضور در منطقه مغان، سد انحرافی تولان و خط انتقال آب کشاورزی در اراضی پایاب سد عمارت و 2 هزار هکتار طرح آبیاری در اراضی پایاب سد خدا آفرین را افتتاح کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، وزیر جهاد کشاورزی در جریان سفر یک روزه به استان اردبیل با حضور در منطقه مغان، سد انحرافی تولان و خط انتقال آب کشاورزی در اراضی پایاب سد عمارت و 2 هزار هکتار طرح آبیاری در اراضی پایاب سد خدا آفرین را افتتاح کرد.

غلامرضا نوری قزلجه در آیین بهره برداری از این طرحها اظهار کرد: سد تولان با اعتباری بالغ بر 2 هزار و 800 میلیارد ریال احداث شده که در اصلاح و بهبود فرایند آبیاری سه هزار و 700 هکتار از اراضی حاشیه دره رود نقش مهمی خواهد داشت.

وزیر جهاد کشاورزی اجرای این گونه طرحها را در شرایط کم آبی و خشکسالی حاکم بر کشور جزو الزامات فنی بخش کشاورزی عنوان کرد و افزود: با بهره برداری از چنین سازه هایی و با جانمایی درست چنین طرحهایی مدیریت مصرف آب  در بخش کشاورزی بهبود یافته و صرفه جویی زیادی در مصرف آب و برق اتفاق می افتد.

وی اضافه کرد: بر اساس توافقی که با وزارت نیرو انجام شده است، تکمیل پروژه های نیمه تمام نظیر طرح آبیاری پایاب سد خدا آفرین سرعت می گیرد و علاوه بر این حقابه اهالی منطقه نیز حفظ خواهد شد.

نوری با اشاره به اجرای طرح ابیاری نوین در 35 هزار هکتار از اراضی پایاب سد خداآفرین در منطقه مغان استان اردبیل بیان کرد: این میزان توسعه اراضی حاصلخیز تا 46 هزار هکتار نیز قابل افزایش بوده و هدفگذاری شده است.

وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر تکمیل و تجهیز طرحهای آبیاری در پایاب سدها بر کشت انواع محصولات سازگار با شرایط خشکسالی تاکید کرد و افزود: این کار موجب تقویت امنیت غذایی و افزایش سطح کشت و میزان برداشت محصول می شود.

عضو کابینه چهاردهم همچنین گفت: به زودی در سفری به جمهوری آذربایجان پیگیر توافق روسای جمهور ایران و جمهوری آذربایجان در حوزه کشاورزی خواهم بود تا تعهدات دو طرف به سرعت اجرا شود و بتوانیم در حوزه صادرات محصولات کشاورزی و راه اندازی پایانه صادراتی قدم های جدی برداریم.

بر اساس این گزارش سد انحرافی تولان که جهت تنظیم و تقسیم آب کشاورزی در پایاب سد عمارت شهرستان انگوت با هدف تامین نیروی ثقلی ، اجتناب از احداث ایستگاه های پمپاژ و صرفه جویی در مصرف انرژی در محل حاضر برای تامین آب اراضی پایاب سد عمارت در منطقه بران احداث شده است.

این طرح به همراه خط انتقال 1800 میلیمتر به طول 9 کیلومتر، سه هزار و 700 کیلومتر از اراضی منطقه بران در حاشیه رودخانه دره رود را مشروب می کند.

احداث این دو طرح به همراه شبکه فرعی مزارع از سال 1398 شروع شده و در اوایل ماه جاری عملیات احداث آن به پایان رسیده که امروز با حضور وزیر جهاد کشاورزی افتتاح شد.

سد انحرافی تولان با هدف تنظیم و انحراف آب احداث و ارتفاع این سد 7.8 متر و طول آن 378 متر بوده و جزو طرح پایاب سد عمارت و تامین کننده آب کشاورزی منطقه مغان به شمار می رود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اعلام کرد که این طرح ها به طور کامل توسط وزارت جهاد کشاورزی و پس از اخذ مجوزهای لازم از وزارت نیرو به دلیل واقع شدن در بستر رودخانه دره رود اجرا شده و حجم ذخیره آن حدود 2.5 میلیون متر مکعب آب است.

علی حسین احدی عالی مجموع اعتبار هزینه شده برای سازه سد و بند تولان به همراه خط انتقال 9 کیلومتری آن را 2 هزار و 726 میلیارد ریال از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی و عنایات مقام معظم رهبری ذکر کرد.

وی افزایش تولید و اشتغال پایدار، افزایش راندمان آبیاری و بهره وری آب و نیز مهار آبهای مرزی و جلوگیری از خروج آب از کشور را از اهداف مهم اجرای این سد و بند و تاسیسات وابسته و شبکه آبیاری آن ذکر کرد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اظهار کرد: این طرح مهم ظرفیت افزایش تولیدات کشاورزی استان اردبیل تا 100 هزار تن را دارد و با افتتاح آن زمینه برای یک هزار و 800 نفر فراهم شده است.

وزیر جهاد کشاورزی در جریان سفر یک روزه به استان اردبیل امروز پیش از افتتاح این دو طرح، شهرک گلخانه ای 10.4 هکتاری را در روستای قره قاباغ شهرستان پارس آباد افتتاح کرد.

وی امروز قرار است پس از بازدید از پایاب در حال احداث سد تازه کند انگوت، با سرمایه گذاران و کشاورزان پیشرو استان اردبیل نیز دیدار و مسائل و مشکلات آنها را در زمینه تولید و سرمایه گذاری در کشاورزی بررسی کند.

به گزارش ایرنا، سد عمارت در شمال استان اردبیل در فاصله 80 کیلومتری شهر گرمی بر روی رودخانه دره رود احداث و دو سال پیش افتتاح شد.

توسعه و بهبود اراضی منطقه، تامین آب شرب، تامین نیاز زیست محیطی و پایداری جریان رودخانه، اشتغالزایی و جلوگیری از مهاجرت، رونق کسب و کار با توسعه باغ و زمین های کشاورزی، ساماندهی و اسکان عشایر، افزایش تولیدات کشاورزی و دامی و ایجاد صنایع وابسته از جمله اهداف اجرای این پروژه است.

عملیات اجرایی سد عمارت شهرستان انگوت با حجم مخزن 182 میلیون متر مکعب از سال 1386 شروع شده و سال 1401 به بهره برداری رسید و هم اکنون بزرگترین سد استان اردبیل به شمار می رود.

مطالعه انتقال 65 میلیون متر مکعب آب از سد عمارت به پنج شهر شمالی استان اردبیل شامل گرمی، انگوت، پارس آباد، بیله سوار و اصلاندور با هدف بهبود کیفیت و کمیت آب آشامیدنی پایان یافته امسال عملیات اجرایی آبرسانی به این شهرها آغاز خواهد شد.

نظرات

captcha